Tag Archives: Computere

Perspektiver på multimedier, 1. del – Hvad er Multimedier?

For omkring 6000 år siden udvikledes i Mesopotamien det ældste skriftsprog, som vi kender til i dag. Dette var en informationsdelingsrevolution, fordi man nu kunne gemme information uændret over længere tid og ikke længere behøvede at sætte sin lid til menneskets til tider fejlfulde hukommelse og tendens til subjektiv vinkling i genfortællingen. Dette var der mange, som kunne se det anvendelige i, og skriftsprog spredte sig derfor hastigt fra Mesopotamien. Disse skriftsprog havde dog det problem at de ikke til fulde kunne gengive det talte sprog, idet de var ikonografiske, deres inventar af ikoner sjældent dækkede over mere end administrations-, militær- og håndværksterminologi, og de var svære at udvide med nye ikoner.

Dette blev der dog rettet op på for omkring 5000 år siden da man opfandt et skriftsystem, hvor et tegn i stedet for at repræsentere et ord, repræsenterede en lyd i et ord – altså opfandt man det første alfabetiske skriftsystem, hvor hver mulig lyd i et sprog havde sit eget tegn. Med dette værktøj blev de skriftkloge nu i stand til at gengive alt talesprog, uanset emnet. Men skriftsprog var stadig en tidskrævende og kostelig affære og derfor var det forbeholdt de rige.

Den næste vigtige udvikling kom i middelalderen, da Gutenberg opfandt bogtrykken. Det blev nu nemmere, hurtigere og billigere at reproducere tekst og dette forvandlede skriftsprogets fremgang i Europa til et regulært sejrstogt. Idet bøger blev billigere, blev tekstmediet mere tilgængeligt og frit og som følge blomstrede videnskaben og litteraturen og den Katolske Kirke måtte se sit vidensmonopol bryde sammen. Historien viser altså, at jo mere den teknologiske udvikling muliggør spredning og reproduktion af et medie, jo mere frit og tilgængeligt bliver det og jo mere udvikles det. Den billige adgang til bøger betød, at der blev skrevet mere og mere – naturligvis uden at det allerede skrevne forsvandt, hvilket følgelig betød at informationsmængden blev tilsvarende uoverskuelig. Som løsning på dette fandt man på at begynde at katalogisere viden i leksika, bibliografier og databaser.

Da man i det 20. århundrede opfandt computeren, opfandt man dermed også en ny måde at reproducere og formidle tekstmediet på. Effekten var den samme som med bogtrykken: Kraftig vækst og udvikling af tekstmediet. Computeren kan også reproducere andre medier end tekst, så som lyd og grafik, og derfor fik man nu mulighed for at kombinere flere forskellige medier. Hermed skabtes begrebet multimedier.

Multimedier eller nye medier er altså et fænomen, som befinder sig i et spændingsfelt mellem teknologi og kultur, menneske og maskine. Multimedier kan ikke siges at være en selvstændig faglighed, fordi fænomenet er en synergi af forskellige allerede eksisterende fænomener – man kan måske endda finde på at kalde multimedier for en art mash-up af discipliner. Derfor fordrer ethvert studium af dette fænomen følgelig også inddragen af de fagligheder, som beskæftiger sig med teknologi, humanvidenskab og de rammer mennesker fungerer under.

Hans, nu med ny blærbar bærbar

Dell Inspiron XPS M1330For en lille uges tid siden var der indbrud i Eforen, hvor tyvene, foruden småpenge, rendte med min bærbare computer. Det var en 2½ år gammel SHG-note, som jeg har været lettere irriteret på fra starten fordi den larmede og aldrig kunne holde strøm mere end 1½ time. Min dyrtkøbte erfaring med den computer har været følgende: Køb ALDRIG en OEM/NONAME/Private label-bærbar igen, køb altid mærkevarer. Dog skal det siges at godt nok var jeg irriteret på apparatet, men den fungerede jo fint og var bestemt ikke langsom, selv efter 2½ år – så selvom jeg drømte om end ny, var der ingen grund til at skifte den ud. Men den problematik var der som bekendt nogle forbandede tyveknægte som hjalp mig med at overvinde og derfor har jeg nu måttet købe mig en ny alligevel.

Efter lang tids søgen og gennemlæsning af anmeldelser faldt min kærlighed på Dells Inspiron XPS M1330 (N02X3308) – en lille (næsten ultrabærbar) skat, som Dell havde sat på tilbud. De gav en markant rabat og gratis levering, så jeg i alt har sparet 3800 kr i forhold til, hvor systemet ellers normalt koster.

I alt er jeg kommet af med omkring 9600 kr, hvilket jeg bestemt ikke synes er uretfærdigt.

Jeg kunne naturligvis ikke leve med at købe mig en standardkonfiguration, så jeg opgraderede den lidt. Opgraderingerne er nedenfor markeret med fed

 • Intel® Core™ 2 Duo-processor T7500 (2,20 GHz, 800 MHz FSB, 4 MB L2-cache)
 • 4096 MB Dual Channel DDR2 SDRAM på 667 MHz [2x2048] (Oprindeligt 3072 MB)
 • 128 MB nVidia® GeForce® 8400M GS
 • 320 GB SATA-harddisk (5.400 omdr./min.)
 • LCD 13.3″ UltraSharp™ WXGA (1280×800) CCFL-skærm (220 nit) med TrueLife
 • Optisk drev Fast, slankt 8x dvd+/-rw-drev med slot-loading, inkl. software
 • Trådløs forbindelse Intel® næste generations Wireless-N-minikort – Europæisk – Core 2 Duo Processors
 • Internt Dell TrueMobile 355 internt Bluetooth-modul – Europæisk
 • 9-cellet primært lithium-ion-batteri (85 W/t) (Oprindeligt et 6-celles batteri, som var fysisk mindre. Men nu får jeg til gengæld omkring 5 timers batteritid)
 • Biometrisk fingeraftryksaflæser
 • Farven Midnight Blue (Oprindeligt var den “Tuxido Black”)
 • Original Windows Vista™ Home Premium – Dansk

Nu er der bare et problem: Den forventede leveringsdato 11. marts!

Anmeldelser:
Notebookjournal.de
Notebookreview.com
Reviewpub.com

Billeder:
Notebookjournal.de Gallerie