Tag Archives: web 2.0

Politik 2.0 – Danske politikeres brug af sociale medier

Download PDF

Klik på billedet for at hente

I anledning af at folketingsvalgkampen nu er gået i gang har jeg besluttet mig for at offentliggøre en opgave, som jeg skrev i januar om Danske politikeres brug af sociale medier udenfor valgkampsperioden.

Opgaven blev skrevet til faget Web 2.0 og Sociale medierAarhus Universitet med @ChristianBech som vejleder.

Jeg stiller opgave til rådighed, men vil gerne krediteres, hvis nogen beslutter sig for at bruge den til noget.

10 råd til alle som gerne vil skrive en sprogblog

Nedenstående er et uddrag af en mail, jeg sendte tidligere i aften på redaktøreren på Sprogmuseets blog. Da jeg var færdig med at skrive denne lange mail kom jeg frem til at andre sikkert også kunne drage gavn af disse tanker:

Der er blot nogle ting, som jeg udfra mine efterhånden mange års erfaring med blogs, tror ville gavne bloggen væsentligt, hvis de blev ændret.

  1. Dette er det vigtigste: RSS-feedet er nok den vigtigste måde til at få Jeres læsere til at læse Jeres indlæg. Mange bloglæsere bruger feed-readere til at læse deres yndlingsblogs – og dem har de som regel mange af. Selv abonnerer jeg på over 200 forskellige blogs. Derfor er det et utroligt stort irritationsmoment for disse læsere, at indlæggene i feedet ikke er komplette – altså at man ikke får meget mere end overskriften og de første par linier. Det betyder ganske enkelt at mange læsere undlader at læse Jeres indlæg, selvom de abonnerer på feedet
  2. Brug feedburner.com til at udsende Jeres feed. Feedburner er en service, som giver bloggere mulighed for at følge med i, hvordan deres læsere bruger feedet – og hvor mange abonnenter de har. Derudover giver feedburner mulighed for at man kan udvide feedets funktionalitet, bl.a. med "Del på Facebook"-link, og overblik over, hvor mange kommentarer der er til hvert enkelt indlæg.
  3. Konsekvent brug af tags: For at "tagsonomier" skal kunne fungere på en blog, er bloggen nødt til at opnå en kritisk masse af tags og taggede indlæg. Derfor er det synd at se, at langt fra alle Jeres indlæg er blevet tagget.
  4. Fremhæv brugernes kommentarer: Web 2.0 handler om dialog og det er meget vigtigt at læserne føler at de bidrager med noget når de kommenterer. Jeg vil derfor foreslå Jer at installere et widget, som viser de seneste kommentarer på siden. Jeg kan anbefale WP-RecentComments, som vi også benytter på Lingoland-bloggen. Jeg vil også gerne understrege hvor vigtigt det er at svare indenfor rimelig tid når et indlæg bliver kommenteret.
  5. Hold Jeres opdatereringfrekvens oppe: internetbrugere er utålmodige mennesker, som hurtigt falder fra, hvis en blog ikke opdateres ofte nok. I har en rigtigt god frekvens lige nu og jeg håber den kan vare ved når bloggens hvedebrødsdage er ovre. Dette er selvfølgelig ikke et forslag til ændring, men det er så vigtigt at jeg syntes jeg måtte tage det med.
  6. Læs mere-tagget: Jeg synes, I er lidt for gode til at bruge denne funktion, hvilket kun kommer Jer til skade. Bloglæsere skimmer overskrifter og tekster inden de læser og jo mindre der er til at fænge deres interesse, jo mindre sandsynligt er det, at de læser et indlæg. Naturligvis har dette tag sin berettigelse i meget lange indlæg, men generelt bør de aldrig bruges før et indlæg fylder hele skærmen.
  7. Indlejrede links: Jeg tror I bør blive bedre til at linke i teksten, når der refereres til andre institutioner, begivenheder, koncepter, osv.
  8. Blogroll: Bliv en integreret del af det danske netværk af sprogbloggere ved at linke til andre danske sprogblogs. Det vil sandsynligvis kunne give Jer en del trafik fra disse blogs.
  9. Deltag! Læs andre sprogblogs, kommenter på dem, når I finder noget der er værd at kommentere. Gør det altid under eget navn og link til sprogmuseet.dk. Det vil give Jer mange besøgende, inspiration og motivation til at fortsætte med at blogge. I kan se dem jeg kender til i Lingoland-bloggens blogroll.
  10. Glem at lave en kommentarpolitik. En sådan er aldeles udnødvendig og behøver da slet ikke være eksplicit – særligt ikke for så lille en blog. Hvis folk skriver noget upassende, vil det jo blive slettet uanset, hvilken politik I har. Upassende kommentarer er alligevel en sjældenhed på blogs, som ikke er politiske.

Vi er internettet!

En gruppe af internettets celebre personager er gået sammen for at give deres indskud i debatten om netneutralitet, som for tiden raser i USA. På kampagnesiden WeAreTheWeb.org fortæller de, hvorfor de mener at det er vigtigtt at ISP’erne behandler al data ens. De har blandt andet lavet nedenstående smagløse og venstreorienterede, men ellers meget morsomme musikvideo: